John Heitinga stapte in augustus 2009 over van Atlético Madrid naar Everton. Hij werd eerst een seizoen gehuurd, alvorens hij definitief werd overgenomen. De Nederlandse verdediger maakte op 13 september 2009 zijn debuut voor de Engelse club. Hij speelde in zijn eerste seizoen bij Everton 35 wedstrijden: 31 in competitieverband en vier in de beker. In het seizoen 2010/2011 werd hij door de supporters van Everton verkozen tot ‘Speler van het Jaar’. Een prachtig gebaar voor Heitinga. In de seizoenen 2011/2012 en 2012/2013 speelde hij nog veel wedstrijden voor de Engelse club, maar dat veranderde in 2013/2014. Voor het sluiten van de winterse transfermarkt verscheen hij slechts één keer binnen de lijnen.

 

Overstap naar Fulham


Vlak voor het sluiten van de winterse transfermarkt in januari 2014, stapte Heitinga over naar Fulham. Hier tekenden de verdediger een contract voor de rest van het seizoen. Aan het einde van het seizoen maakte de Engelse club bekend dat zijn contract niet verlengd werd. Heitinga was een vrij man en kon daardoor met korting aangetrokken worden door andere clubs.

 

Transfer naar Hertha BSC

img9
Na alle aanbiedingen & korting tegen elkaar afgewogen te hebben, tekende Heitinga op 23 juni 2014 een contract bij het Duitse Hertha BSC. Hij maakte in augustus van dit jaar zijn debuut bij de Duitse Bundesligaclub. Een vaste basisplaats wist de Nederlander hier echter nooit af te dwingen. Hij zat regelmatig op de reservebank of zelfs op de tribune. Hierdoor mocht Heitinga aan het einde van het seizoen 2014/2015 alweer vertrekken.

 

Terug naar Ajax

img10
Na een aantal teleurstellende seizoenen keerde Heitinga in juni 2015 terug naar Ajax. Hij tekende een contract voor één seizoen met een optie voor een tweede seizoen. Zijn terugkeer in Amsterdam was waarschijnlijk niet wat hij ervan verwacht had. In zijn eerste seizoen was hij voornamelijk wissel. Soms zat hij zelfs helemaal niet bij de selectie. Heitinga kwam in totaal niet verder dan twee optredens in de competitie en eentje in de beker. Door zijn teleurstellende terugkeer hing Heitinga in februari 2016 zijn voetbalschoenen aan de wilgen.

 

Trainer


Heitinga keerde de voetbalwereld echter nooit helemaal de rug toe. Nadat hij stopte met voetballen ging hij als trainer aan de slag. Momenteel is hij assistent bij de reserves van Ajax. Langzaam maar zeker doet hij dus ervaring op als trainer. En wie weet zien we hem in de toekomst wel terug als trainer van het eerste elftal van Ajax.