Hoe begon de carrière van Johnny Heitinga?
Johnny Heitinga werd op 15 november 1983 geboren in de Zuid-Hollandse plaats Alphen aan den Rijn. Hij begon zijn voetbalcarrière bij de amateurclub in zijn geboorteplaats: SV ARC. Hier speelde hij zich in de kijker van de scouts van Ajax. In 1990 maakte Heitinga op 7-jarige leeftijd de overstap van zijn amateurclub naar de jeugdopleiding van Ajax. Heitinga doorliep de jeugdopleiding en debuteerde op 26 augustus 2001 in het eerste elftal van Ajax. Hij maakte zijn eerste minuten in de Klassieker: Ajax – Feyenoord. Heitinga speelde tot en met het seizoen 2007/2008 in Amsterdam. Vervolgens transfereerde hij naar het buitenland.

Voor welke clubs kwam Heitinga verder nog uit?
Na zijn periode bij Ajax vertrok Heitinga naar Spanje. Hij ging hier spelen voor Atlético Madrid. Na een succesvol eerste seizoen, waren de uitzichten op speeltijd in het tweede jaar aanzienlijk minder. Daarom werd hij verhuurd aan het Engelse Everton. Voor deze club zou speelde hij in totaal 3,5 seizoen. In zijn eerste vier seizoenen speelde hij telkens minimaal dertig wedstrijden voor Everton. In het seizoen 2013/2014 kwam hij slechts één keer in actie, waardoor hij in januari 2014 vertrok naar Fulham. Hier bleef hij een half jaar. Vervolgens vertrok hij naar het Duitse Hertha BSC. Na één seizoen vertrok hij hier ook alweer en keerde terug naar Ajax.

Hoeveel wedstrijden heeft Heitinga gespeeld?
John Heitinga is in totaal vijftien seizoen actief geweest op het hoogste niveau. Hij kwam uit voor vijf verschillende clubs en speelde daarnaast nog voor het Nederlands elftal. In clubverband speelde Heitinga in totaal 423 wedstrijden: 325 in competitieverband, 43 in de verschillende bekers, 39 internationale wedstrijden en 16 ‘overige’ wedstrijden. Voor Ajax kwam Heitinga 218 keer binnen de lijnen, voor Atlético 37 keer, voor Everton 140 keer en voor Fulham en Hertha BSC verscheen hij allebei veertien keer in het veld. Heitinga droeg daarnaast 87 keer het shirt van het Nederlands Elftal. Gedurende zijn hele carrière speelde hij dus 510 wedstrijden op het hoogste niveau.

Welke prijzen won Johnny Heitinga?
In zijn imposante carrière heeft Jonny Heitinga uiteraard de nodige prijzen gewonnen. In clubverband werd hij tweemaal kampioen van Nederland met Ajax: in 2002 en 2004. Daarnaast veroverde hij met deze club ook drie keer de nationale beker (2002, 2006 & 2007) en won hij vier keer de Supercup (2002, 2005, 2006 & 2007). Met het Nederlands elftal bereikte hij op het Wereldkampioenschap van 2010 de finale. Hierin verloor Heitinga met zijn land met 1-0 van Spanje. Op individueel gebied heeft de verdediger ook een aantal prijzen gewonnen. Zo werd hij in het seizoen 2003/2004 verkozen tot ‘Talent van het Jaar’, won hij in het seizoen 2007/2008 de Gouden Schoen en verkozen de spelers van Everton hem in 2011/2012 tot Speler van het Jaar.

Hoe kom ik aan een shirt van Heitinga?
Aangezien Heitinga vijftien seizoenen op het hoogste niveau heeft gevoetbald, zijn er de nodige shirts van hem in omloop. Doordat hij inmiddels gestopt is, is het echter vrij lastig een shirt van hem te bemachtigen. Wanneer je hier niet te veel voor wilt betalen, kun jij je het beste richten tot sites waar tweedehands spullen worden aangeboden. Hier vind je regelmatig aanbiedingen op producten van Heitinga. Als je gelukt hebt, verkoopt een webshop mogelijk nog een shirt van Heitinga. En anders kun je er natuurlijk altijd nog eentje met korting laten bedrukken.

Wat doet Heitinga momenteel?
In februari 2016 hing Johnny Heitinga zijn voetbalschoenen aan de wilgen als speler van Ajax. Hij heeft de voetbalwereld echter nooit verlaten. Nadat hij bekendmaakte te stoppen, is hij als trainer aan de Amsterdamse club verbonden gebleven. Momenteel is hij assistent-trainer van het reserveteams van Ajax. Heitinga ambieert een verdere carrière als trainer. Momenteel is hij nog op zijn plek bij de reserves van Ajax, maar wie weet staat hij binnenkort wel op eigen benen.