img1

Johnny Heitinga: iedereen die enige kennis heeft van voetbal kent deze Nederlandse verdediger. Hij zag op 15 november 1983 het levenslicht in Alphen aan den Rijn. Als kleine jonge zette hij in zijn geboorteplaats zijn eerste stappen op het voetbalveld. Op zeven jarige leeftijd werd Johnny Heitinga gescout door Ajax. In 1990 maakte Heitinga de overstap van SV ARC naar de jeugdopleiding van de Amsterdamse voetbalclub. Hij doorliep de jeugdopleiding en kwam uiteindelijk in het eerste elftal terecht. Door zijn stormachtige ontwikkeling transfereerde hij naar het buitenland, waar hij in menig topcompetitie voetbalde. Je leest alles over zijn loopbaan in de onderstaande tekst.

 

Debuut in Ajax 1

img2


Iedere jongen in de jeugdopleiding van Ajax droomt ervan om zijn debuut te maken in het eerste elftal. Dat is echter niet voor iedereen weggelegd. Johnny Heitinga bereikte zijn droom wel. In augustus 2001 maakte hij zijn eerste minuten in de hoofdmacht van de Amsterdammers. Zijn debuut was op zijn zachtst gezegd bijzonder. Als 19-jarige jongen debuteerde Heitinga in de grootste wedstrijd van Nederland: Ajax – Feyenoord, de Klassieker. Heitinga kwam in zijn eerste seizoen tot negentien wedstrijden. In zijn tweede seizoen speelde hij maar één wedstrijd, vanwege een zware blessure. In het seizoen 2003/2004 beleefde Heitinga zijn definitieve doorbraak. Hij verscheen dat seizoen liefst dertig keer aan de aftrap. In dit seizoen werd de verdediger van Ajax uitgeroepen tot ‘Talent van het Jaar’.

 

De internationale top


Tot en met het seizoen 2007/2008 speelde Heitinga ieder seizoen minimaal dertig wedstrijden in het eerste van Ajax. Doordat hij veel en vooral goed speelde, begon hij in het buitenland ook op te vallen. Atlético Madrid toonde interesse en Heitinga maakte de overstap naar Spanje. In zijn eerste seizoen speelde hij veel wedstrijden, maar in zijn tweede seizoen in Spanje kwam hij niet verder dan één enkel optreden in de hoofdmacht. Vanwege de uitzichtloze situatie, stapte Heitinga in de zomer van 2009 over naar het Engelse Everton. Hier speelde hij 3,5 seizoen, alvorens hij in januari 2014 overstapte naar Fulham. Heitinga tekende hier een contract voor een half seizoen. Na dit halve seizoen trok hij naar Duitsland. Hier speelde hij één seizoen voor Hertha BSC. In het seizoen 2015/2016 keerde Heitinga terug op het oude nest in Amsterdam. Na dit seizoen beëindigde hij hier zijn actieve voetbalcarrière. Naast zijn clubcarrière kwam Heitinga ook nog 87 keer uit voor het Nederlands elftal.

 

Nog steeds actief in de voetballerij


Heitinga mag dan niet meer actief voetballen, maar hij heeft de voetballerij nooit helemaal losgelaten. Momenteel is hij namelijk nog steeds werkzaam bij Ajax. Hier is hij vandaag de dag assistent-trainer van het reserveteam. Hij heeft zich dus gericht op het trainersvak. Mogelijk staat hij binnenkort dan ook wel zelf als eindverantwoordelijke voor een spelersgroep. En wie weet zien we hem ooit wel als trainer van het eerste elftal van Ajax. Voor hemzelf mooi, maar natuurlijk ook fantastisch voor de supporters!

 

Shirtje van Heitinga bemachtigen


Ben jij een groot fan van Johnny Heitinga? Dan ben jij mogelijk nog op zoek naar een shirt van de verdediger. Aangezien hij niet meer speelt, wordt dit natuurlijk lastig. Gelukkig worden er op internet nog een aantal shirts aangeboden. Wil jij niet de hoofdprijs betalen voor een shirtje van Heitinga? Kijk dan eens op een tweedehands site. Hier vind je vaak shirts met korting. Daarnaast kun je natuurlijk in verschillende webshops kijken. De kans dat je hier aanbiedingen op producten van Heitinga vindt, is echter een stuk kleiner. Betaal dus nooit direct de hoofdprijs, maar zoek altijd eerst verder. Geld besparen met tips was nog nooit zo makkelijk!